Dit is een ouderwets recept van bereiden van vis.
Alleen vis met huid komt in aanmerking voor deze bereiding, filets zouden te zout worden. Een gehele vis geeft de voorkeur, het is Bourgondisch en geeft een gezellige sfeer aan tafel.
Kip in zoutkorst is ook een prima bereiding.
Het geheim is dat de zoutkorst de gehele vis afsluit en alle natuurlijke smaken bewaard blijven. De vis (of kip) wordt in zijn eigen vocht gegaard.
Denk dus niet dat het een zout gerecht is het zout dient alleen als bescherming van de smaak.
Het is een gerecht wat menigeen zal doen verbazen in smaak en beleving…niet aarzelen….DOEN!

Zeebaars in zoutkorst

  • Voorbereiding30 min
  • Bereidingstijd50 min
  • Totale tijd1 hr 20 min
  • Aantal porties4 porties

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 grote verse zeebaars van 700 gram
  • 1 kg zee zout
  • 1 eiwit
  • 1 citroen in plakjes
  • Paar takjes dille
  • Bospeen voor 4 personen als groente
  • Aardappels geschild in gelijke grootte

Materiaal

  • BBQ op 180°C
  • Vuurvaste grote schaal

Saus

  • een glas droge witte wijn
  • scheut azijn
  • ½ ui
  • 2 blaadjes laurier
  • eetlepel mosterd
  • een paar gekneusde peperkorrels
  • 2 eidooiers toe

Bereiding

1

Ontdoe de zeebaars van de ingewanden of laat dit doen door de visboer. De zeebaars heel laten!
Doe in de vis een paar takjes dille

Voorbereiding

2

Sla het eiwit los en meng dit met 1 kg zeezout. Doe op de bodem van de vuurvaste schaal een laagje zout en leg de vis hier bovenop. Bedek nu de totale vis met het zeezout.

Voorbereiding

3

Doe de schaal op de BBQ op de indirecte wijze.
Na 40 minuten de schaal met de vis van de BBQ halen en 5 à 10 minuten laten nagaren.

Saus

4

Kook een glas droge witte wijn, scheut azijn, ½ ui,  2 blaadjes laurier, eetlepel mosterd en een paar gekneusde peperkorrels in tot de helft.
Zeef het vocht en voeg  2 eidooiers toe en roer gelijk goed door.
Klop nu de saus op tot een schuimige massa.
Dit kan prima au bain marie, maar op een zacht vuur lukt dit ook.
Denk erom de saus mag niet koken anders stolt de eidooier.
Voeg op het laatste moment 75 gram boerenboter toe in kleine blokjes.
Roer de saus helemaal glad.

  • Voedingswaarde

  • Amount per serving
  • Calorieën0
  • % Daily Value*

Tip van Reitse

Sla voorzichtig de zoutkorst stuk van de vis, zover dat de vis in zijn geheel zonder zout in de schaal ligt.
Fileer de vis in het bijzijn van de gasten .
Opdienen met jonge bospeen wortels de mosterd sabayon en de  gekookte aardappelen.

Wijn: Sancerre, Saumur, of een goed glas koele rosé…wauw!