Het Friese woord Pareltsjebrij vertaald naar het Nederlands is Watergruwel. Dit recept is ter ere van onze wijlen Mem Tine…zij kon dit als geen ander maken. Onwaarschijnlijk lekker… Ik weet nog goed dat we dat ’s zomers altijd op haar verjaardag aten. Dan werd het steenkoud opgediend! En dat is heerlijk op een zomerse warme dag.

Tryntsje, mijn vrouw, heeft de culinaire genen het nét zo lekker te kunnen maken als haar moeder. De culinaire geschiedenis herhaalt zich dus…. Belangrijk is om kwaliteit gort te gebruiken, parelgort. Zo nu en dan vind je nog wel eens zo’n klein ouderwets winkeltje die deze gort verkoopt. Je hebt ook niet zoveel nodig, anders wordt het te dik en te zwaar. Tryntsje draagt het recept over aan onze kinderen, maar we willen het niemand onthouden!

Pareltsjebrij (pareltsjebrij)

  • Voorbereiding10 min
  • Bereidingstijd1 min
  • Totale tijd11 min
  • Aantal porties4 porties

Ingrediënten

Gerecht

  • 2 flesjes bessensap, zonder suiker
  • 1 vanillestokje
  • ½ theekopje gort
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram vanillesuiker
  • 250 gram frisse rode bessen (alleen in de zomer)

Bereiding

1

Gort koken met de vanillestokjes. De gort moet net onder water staan.
Zachtjes opzetten en in 2 uur gaar laten worden.
Denk er aan: niet laten aanbranden! (Doe er anders nog een beetje water bij).

2

Gort koken met de vanillestokjes. De gort moet net onder water staan.
Zachtjes opzetten en in 2 uur gaar laten worden.
Denk er aan: niet laten aanbranden! (Doe er anders nog een beetje water bij).

3

Is de gort klaar, dan de rozijnen erbij en eventueel een beetje water…
Laat dit een 6 uur in de koelkast staan en voeg daarna het steenkoude koude bessensap toe.

4

Verwijder de vanillestokjes en schraap ze leeg.
De zwarte vanillepitjes bij het sap doen, plus de 100 gram vanillesuiker.
Doe er eventueel lekker wat frisse rode bessen doorheen!

Belangrijk: steenkoud opdienen!

  • Voedingswaarde

  • Amount per serving
  • Calorieën0
  • % Daily Value*

Tip van Reitse

Belangrijk: steenkoud opdienen!