Gegrilde Gamba’s met groenten atjar en oosterse saus.

  • Voorbereiding30 min
  • Bereidingstijd10 min
  • Totale tijd40 min
  • Aantal porties12 porties

Ingrediënten

Gamba's

  • Gamba's
  • 48 gamba’s rauw ongepeld
  • 3 teentjes gehakte of geperste knoflook
  • 1dl Kruidenolie (zie pagina 49 kookboek Reitse)
  • Of de olie van de knoflook….
  • Zout en peper uit de molen
  • 300 gram winterwortel in lange reepjes gesneden
  • 300 gram prei in lange reepjes gesneden
  • 300 gram taugé
  • 150 gram rode paprika in lange reepjes gesneden.

Saus

  • 1 dl ketjap (liefst echte zoete ketjap van een Toko)
  • Sambal (eigen gemaakte uit de Toko)
  • 2 dl water of kippenbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • gembernat
  • aardappelmeel of maïzena

Materiaal

  • Vleestang
  • koperdraad borstel
  • olie kwasten (hitte bestendig)
  • rvs wok 47Ø of 57Ø

Bereiding

Voorbereiding gamba's

1

Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal.
Dit darmkanaal kun je vaak in één keer verwijderen als je de staart er voorzichtig aftrekt.
Lukt dit niet, snij de gamba dan in de lengte van de rug open en verwijder het darm kanaal.

2

Marineer de gamba’s gedurende 6 uren in de kruiden olie met de gehakte knoflook.

3

Verwijder de buitenste schil van de citroengras stengel en snij er een schuine kant aan het dunste eind.

4

Prik in de gamba’s een gaatje voor met een vork of een spies en rijg 4 gamba’s aan het citroengras

Groente atjar

5

Snij de groenten in lange reepjes en blancheer de groenten afzonderlijk kort in kokend water.

Saus

6

Verhit een eetlepel kruidenolie in een steelpan. Fruit de gehakte knoflook aan in de olie zonder te kleuren.
Afblussen met ketjap en water of kippenbouillon.

7

Voeg de sambal en gembervocht naar smaak toe.
Maak van weinig water en aardappel zetmeel een papje
Toevoegen aan het kokende vocht
Goed door laten koken maar laat de saus niet te dik worden!
Voeg eventueel een beetje water of kippenbouillon toe.

Afronding

8

Verwarm de bbq 10 minuten voor.
Vet de gril lichtjes in met de kruidenolie (mag ook met de marinade olie van de gamba’s)
Gril de gamba’s direct op een hete gril gedurende 8 minuten mag ook op een bakplaatje.
Houd de gamba’s eventueel warm in aluminiumfolie.
Wok de groentes in weinig olijfolie snel. Leg de groenten in een lange ‘rug’op het bord en leg de gambaspies hier boven op. Saus eroverheen…smullen maar

  • Voedingswaarde

  • Amount per serving
  • Calorieën0
  • % Daily Value*

Tip van Reitse

Knoflook bol in 30 seconden pellen?
Breek de bol helemaal open, doe ze in een ronde metalen schaal, zet de andere bak er bovenop en schud 20 seconden met de pannen.
De teentjes zijn gepeld….onder olie bewaren!

Meer tips:
De meeste gamba’s zijn in diepvriesvorm te verkrijgen.
Let op de verpakking dat je de rauwe garnalen neemt (ook wordt er wel zoetwater garnaal op de verpakking vermeld).
Ontdooien altijd in de koelkast gedurende 12 uur.

In dit recept zijn de gamba’s gepeld en gespiest.
Je kan natuurlijk ook de gamba’s grillen met schil.
Lekker met z’n allen rond de tafel, gamba’s in de midden op een grote schaal, water met citroen erbij voor de handen te vingers te wassen, ieder gast een theedoek en een glas wijn….

De glazen worden grijs van het vet, de lachsalvo’s daveren, wijn is alwéér op….
Serveren met stokbrood en eigengemaakte mayonaise….Bourgondischer kan niet!