Hollandse Asperges met  gegrilde zalm en gepofte aardappels

 

Asperges bestaan voor 90% uit vocht, daarom moet je ze in een natte theedoek bewaren. Maximaal 3 dagen na de steekdag.
Voor het schillen de asperges nog 15 minuten in het water leggen.

 
Receptuur:

Voor 4 personen 
1.5 kg asperges
250 gram roomboter
500 gram nieuwe aardappelen
1 bosje gehakte peterselie
1 zijde verse zalm met vel, Noors of Schots.
70 gram zeezout
50 gram kristalsuiker
10 verse laurier bladeren

Werkwijze:

Dit recept heeft 1 dag  van te voren voorbereiding nodig voor een verbluffend resultaat!

Voorbereiding asperges:

  • Schil de asperges van de kop naar de voet
  • Snijdt de voet van de asperges (1 centimeter)
  • Doe de asperges in een kookpan en zet ze net onder koud water
  • Doe er 50 gram boter bij.
  • Deksel op de pan
  • Breng de asperges aan de kook
  • Als de asperges koken direct uitzetten
  • Pan in de gootsteen zetten en geforceerd koelen met koud water
  • Pas op!! Er mag geen water in de asperges komen
  • Asperges goed koelen in de koelkast

Voorbereiding zalm:

  • Koop een mooie zijde zalm met vel
  • Leg de zalm met het vel naar beneden in grote platte schaal
  • Leg op de zalm de laurier
  • Bestrooi de zalm royaal met suiker en zout
  • Bedek de zalm met plastic folie en zet deze gedurende 24 uur
    onder druk. (krat bier o.i.d.)
  • Spoel de zalm schoon na het marineren met koud water
  • Zorg dat er geen zoutkorrels meer op de zalm zitten
  • Droog de zalm zorgvuldig met een thee doek

Bereiding gerecht:

  • Steek de BBQ aan op de indirecte methode (middelste brander uit en buitenste aan)
  • Halveer de grote aardappels en boor in het midden met een parisienne boor een bolletje uit de aardappel.
  • Vul de aardappel met de roomboter en zout en peper lichtjes
  • Verpak de aardappel in de folie en knijp deze goed dicht.
  • Leg de pakketjes op de BBQ op de indirecte wijze. (25 minuten)
  • Strijk de zalm licht in met olie
  • Kook ondertussen het aspergevocht (Pas op! zonder asperges!)
  • Houd de aardappels warm in het dekselrek van de Weber BBQ
  • Steek nu de BBQ aan op de directe wijze en laat deze goed op temperatuurkomen
  • Zorg dat de gril goed schoon is en olie de roosters licht.
  • Gril de zalm kort op de BBQ (eerst op het vel) daarna op het zalm vlees (3 min)
  • Houd de zalm warm in aluminium folie
  • Warm de asperges op in het vocht 3 minuten
  • Laat de roomboter smelten (niet kleuren)
  • Voeg alle peterselie toe
  • Serveer de zalm met de asperges en aardappels en giet peterselie boter over de asperges

Tips:

  • Voor een snellere bereiding van de gepofte aardappels eerst de aardappels 8 minuten voorkoken in de schil.
  • Hollandse asperges met hamplakken is een goed alternatief
  • Hollandse asperges grillen op directe wijze is een prachtig bijgerecht:
  • Asperges drogen
  • met een spies 4 asperges rijgen net onder de kop van de saperge
  • Dan ook een spies rijgen aan de voet van de asperge
  • Je hebt nu een “matje”van asperges.
  • Je kan nu gemakkelijk in één keer 4 aperges tegelijk grillen en draaien
  • Asperges licht insmeren met olie
  •  Direct grillen

Wijn advies: Pinot Blanc uit de Elzas of  een wijn gemaakt van de Viognier druif